n een doorzichtige capsule, aangedreven door luchtdruk, schuift de huislift van PVE tussen verdiepingen. James bond kan er nog een puntje aan zuigen. Een put of schacht zijn niet nodig en de vloer blijft onbeschadigd.

Ze moeten even wat schroom overwinnen, de bezoekers van bouwbeurs Batimat die in de doorzichtige capsule stappen in hal 6 van het beurscomplex bij Parijs.  Een gevoel van claustrofobie doet ze terugdeinzen. Zeker op het moment dat de deur dichtklapt zijn ze aan zichzelf overgeleverd. Ook al is de liftcabine nog zo transparant.

Pablo Torres van de leverancier heeft namelijk vooraf ook iets geroepen over vacuüm. En dat maakt het onbehaaglijke gevoel alleen maar groter. “Kan ik straks nog wel ademhalen?” Vraagt menig beursbezoeker zich af die zich door de verkoper van PVE heeft laten verleiden tot een ritje. “En waarom moet ik boven aangekomen, tien seconden wachten, voordat het liftje weer naar beneden zakt?”

En dan is het nog de tweepersoons variant die in het beurscomplex aan de noordkant van Parijs staat opgesteld. Met een buitendiameter van 93 centimeter kan hij volgens de fabrikant in één keer twee personen naar boven brengen. Samen maximaal 205 kilo. Maar in je eentje is de capsule al best benauwd.

Kan je nog wel ademhalen in de krappe vacuümlift?

De Amerikaanse fabrikant PVE heeft ook nog een eenpersoons variant in het assortiment. Die heeft een buitendiameter van 75 centimeter en een hefvermogen van 159 kilo. Maar daar staat alleen een klein segment van opgesteld in het beurscomplex. Een hoepel waar je even in kunt gaan staan om een idee te krijgen van de omvang. Daar moeten de meesten helemaal niet aan denken.

Maar hij neemt wel nóg minder  ruimte in beslag dan de tweepersoons variant. En dat is onmiskenbaar een van de grote voordelen van de vacuümlift  Met wat passen en meten kan hij in boven elkaar gelegen gangkasten worden weggewerkt. Of op de plek van de spil van een wenteltrap. Er is beneden geen liftput nodig, bovenin geen extra ruimte voor een machinekamer er zijn zelfs geen ankers nodig om hem op de vloer vast te zetten. De marmeren tegels of het parket blijven dus onbeschadigd. Alhoewel er wel ankers in de verdiepingsvloeren nodig zijn om hem op zijn plek te houden. Maar die kunnen vanaf de zijkant worden ingeboord.

Verbluffend hoe de luchtdruk zijn werk doet

Het exemplaar op de Batimat is zelfs vrijstaand.  Meer dan vier meter hoog is hij niet, maar dat is volgens Torres precies genoeg om bezoekers te laten ervaren hoe een ritje met de huislift verloopt.  En hoe verrassend groot de kracht is van de atmosferische druk.

Huislift

ies je Huislift op Maat! Vraag nu 100% Gratis een Offerte aan in uw Regio. Wij werken alleen met…

Traplift

De geschikte traplift voor trappen tot 20m. Meerdere verdiepingen zijn geen probleem. Trapliften voor rechte trappen en draaitrappen met bocht.

Trapliften

Kom nu zelf onze trapliften bekijken en uitproberen in één van onze ✓5 showrooms in de Benelux ✓ontvang een gratis offerte op maat!

 

Plateauliften

Kom nu zelf onze hefplateaus bekijken en uitproberen in één van onze ✓5 showrooms in de Benelux ✓ontvang een gratis offerte op maat!